Jump to Navigation

Header provincie

Koopadvies

Keuzevrijheid

De school legt geen enkel model of bepaald merk op. Wij vinden dat iedere leerling (ouder) zelf het toestel van zijn/haar keuze moet kopen.
Die keuzevrijheid past in ons ICT-beleid, waar wij vinden dat een gebruiker zijn eigen hard- en softwarekeuzes mag maken op voorwaarde dat er vrije kennisdeling kan plaatsvinden door het verplicht gebruik van open standaarden (digitale bestandsformaten).

We geven wel raad bij de keuze op twee manieren:

  1. beschrijving van een modeltoestel, een zogenaamde 'gouden standaard'.
    Dit is een opsomming van eigenschappen waaraan het toestel bij voorkeur moet voldoen;
  2. geven van koopadvies.
    Daarnaast bevelen we een aantal tablet-pc's aan, die we zelf getest hebben, om te helpen bij de keuze.

De Androidtablet-pc van de leraar

We kiezen voor het enige open besturingssysteem Android. Het is onmogelijk om van een vakleraar te verwachten dat hij/zij alle besturingssystemen (Android, iOS, Windows ...) kent en kan gebruiken. Android draait op vele devices (tablet-pc, smartphone ...) die sterk verschillen in mogelijkheden en prijs waardoor er net keuzevrijheid bestaat. Android is daarenboven het meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones en tablet-pc's en dat geeft veel keuzemogelijkheden bij de aankoop.

'Gouden standaard'

De technische mogelijkheden van tablet-pc's variëren. De 'gouden standaard' bevat de eigenschappen (specificaties) die een tablet-pc idealiter moet hebben.

hardware onderdeel minimumeis
batterij duur 8 uur (schooldag)
systeem processor quad-core processor
werkgeheugen 1 GB RAM
interne opslag 16 GB mits extern geheugen
extern geheugen micro SD ja
camera voorzijde ja, 2MP
achterzijde ja, 5MP
aansluitingen koptelefoon stereo
connectie WIFI Wifi-N
3G/4G neen
bluetooth neen
GPS ja
accessoires beschermetui ja, hoes of sleeve voldoet niet
toetsenbord neen, het is een tablet

Aanbevolen tablet-pc's

Tablet-pc's onderscheiden zich van elkaar op veel manieren (specificaties). Een duidelijk zichtbaar verschil is de schermgrootte. Dat criterium wordt voor alle beeldschermen gebruikt (tv, monitor ...) maar is slechts één criterium. Voor tablet-pc's onderscheidt men diverse schermgroottes: vanaf 7 inch scherm, 10-12 inch scherm en zelfs groter.

Een kleiner scherm betekent niet slechter! Een 7 inch tablet-pc is praktischer, goedkoper en uitermate geschikt als schooltablet-pc. Een film bekijken in HD-kwaliteit doet men optimaal met een 10 inch scherm. Als de tablet-pc een handig apparaat moet zijn om 'snel' iets mee te doen dan moet men er ook niet meer van willen maken (bv. door een groter scherm), want dan zou de tablet-pc dat voordeel kwijtspelen.

Als minimumeis stelt de school een schermgrootte van 7 inch. Hierdoor voldoet een smartphone, in bijzonder phablets, niet!

Voordelige tablet-pc's

Tablet-pc's worden steeds goedkoper en beter. Vandaag bieden steeds meer fabrikanten van A-merken goedkope tablet-pc's aan. Deze tablet-pc's zijn prima geschikt voor onderwijsactiviteiten.

Deze budgettablets hebben een prima prijs/kwaliteitverhouding:

Er zijn echter meerdere goede en betaalbare tablets op de markt. Contacteert u gerust onze school voor meer info.

Ga terug naar overzicht.Page | by Dr. Radut